Aktuell baninformation

 
 

2021-04-14

NYTT DATUM!

Måndag den 19 april kl. 12.00 öppnar vi sommargreenerna för säsongen.
 
Vi har idag tagit beslut (Head Greenkeeper, Ordförande samt klubbchef) att flytta fram öppning av sommargreenerna som var planerat till 15/4.
Det var inget lätt beslut då vi vet hur trycket är för att äntligen komma igång. Men med banans bästa i tankarna och sista dagarnas kyla, regn, snö, frost så kommer banan ta skada om vi öppnar som planerat.

Vår målsättning är att hålla en hög och jämn kondition på banan under hela säsongen, vilket förutsättningarna skulle försämras om vi öppnade som planerat. Greenerna ser fina ut, vi klipper dem idag (14/4) kommer dressa dem imorgon om allt går som planerat, vi kommer klippa dem igen måndag morgon innan vi öppnar.
Problemet idag är inte greenerna, de är redo, utan det är all annan övrig spelyta/gåyta som inte är det. Vi ser att väderprognosen ser lovande ut om den håller, då kommer stor utveckling ske kommande veckan.
  
Hål 19/korthålsbanan är öppen redan nu samt från fredag lunch är den övre puttinggreen öppen med nyklippt, vältat och dressad green.
 
Tack för visad förståelse
Carita Moretto
Klubbchef

Banan Öppnar 15 april 12.00

ÄNTLIGEN!

Torsdag den 15 april kl. 12.00 öppnar vi sommargreenerna för säsongen.

Tänk på att vi alla hjälps åt att ta ansvar över vår vackra bana, att vi alltid lagar torv och nedslagsmärken. Läkningsperioden för gräset är mycket längre nu vid säsongsstart. Innan du tar din premiärrunda, kontrollera att du har en bra greenlagare i din bag.

Påminner om våra bokningsregler samt no-show avgift. Alla tider är bokningabara via min golf.

Carita Moretto, klubbchef

2021-04-07

Banorna blir grönare och grönare för var dag som går och vi börjar nu närma oss säsongsöppning. Vi förväntar oss högt tryck på golfbanorna i år. För att öppna banan och de den bästa spelupplevelsen under 2021 är det viktigt att vi utgår ifrån väder, tillväxlighet och banskick just nu. Med vädret som har varit och prognosen framåt ligger vi under den marktemperatur som banan behöver för att den ska kunna vara så attraktiv för spel som möjligt genom hela säsongen. När temperaturen i marken ligger på 7 grader och uppåt kommer rötterna igång och tränger djupare ner i marken vilket som gör att samtliga delar av banan blir stabilare, bättre och grönare inför hela säsongen. Inte bara vi kommer ha en roligare och bättre säsong utan även medlemmar så som gäst spelare kan förvänta sig en mer jämn och stark spelyta.  

 
Under hösten 2020 började vi få besök utav vildsvin som har skadat flera delar på banan. Sedan dess har man aktivt jobbat med att få bort dem med hjälp av en lokal jägare men det har blivit en prioritet det senaste då de gett sig ut på banorna mer än tidigare och skapat ett problem som behöver åtgärdas. Kameror har satts upp på de områden de rört sig mest för att enklare kartlägga dem. Vildsvin är mycket skygga djur och därför väldigt svåra att bli av med men även en mardröm för oss på en golfbana. Under våren har antalet vildsvin gått ner och arbetet har gett resultat men de har vistats på mer olämpliga ställen som gör att vi nu måste se till att bli av med dem. Med hjälp av jägare, greenkeepers, föreningen och resten av Chalmers GK jobbar man på en långsiktig lösning för att vår bana ska slippa liknande händelser i fortsättningen. Man har även hjälpts åt för att laga skadorna vilket som gjort en enorm skillnad och alla golfspelare kommer få en betydligt bättre vår tack vare detta.  


Vi vill påminna er om träningsområden och samtliga delar av banan behöver användas med extra försiktighet då tillväxt samt rotsystemen inte är helt igång ännu. För att motverka skador, laga nedslagsmärken och grästorvor. Lagar du en extra skada ökar du chansen för en förbättrad spelupplevelse nästa runda. Både för dig själv, samt alla andra på golfbanan.  
 
"Så lagar du ett nedslagsmärke" se här: https://www.youtube.com/watch?v=zguKCt9vogI 
Laga genom att trycka gräset "in" mot märket inte "uppåt".
 

Med vänlig hälsning Greenkeepers CHGK  

2021-04-06

Banstatus vecka 14

Påskhelgen har passerat och idag träffades jag och Paul för veckoavstämning banstatus för vecka 14.
I morse hade vi -3,7 grader, vi har även haft frost varje morgon under påskhelgen.

Idag har vi klippt greenerna för tredje gången detta år. Greenerna har vi gett näring och vattnat lätt och därmed fått i gång växtligheten så smått, det är fortfarande väldigt trögt och snitt temperaturen för dygnet är låg.

Övriga spelytor är i stort sett noll växtlighet på, där solen kommer åt har det börjar så smått.

Idag klipps tees för första gången denna säsong.

Veckan inleddes med en stor vattenläcka i bevattningssystemet, vi har hittat läckan och jobbar för fullt med att laga.

Bunkrarna är krattade två gånger hittills år, greenbunkrarna har vi dessutom fyllt på lite sand i, målet är att kratta ytterligare två gånger under vecka 14, detta för att få upp ”fluffet” i sanden.

En del partier på banan är fortfarande rätt blöta, där solen kommer åt har det torkat upp bra. Den gungfly som varit har till stor del torkat upp.

Vi har haft en del påhälsning av vildsvin igen, de har varit vid hål 1, 8, 12, 13 samt 17. Vi kommer köpa in vildsvinsstängsel för att påbörja en sträcka av 5 km under 2021.

Målsättningen jag och Paul hade när vi tog beslutet att inte öppna till påsk var att vi öppnar under vecka 14, men vädrets makter (kylan) sätter käppar i hjulet för oss även denna gång. Vi kommer inte kunna öppna banan under vecka 14 om inget drastiskt förändras i slutet av veckan. Paul beskriver arbetet på banan just nu som två steg fram och ett steg bak, väldigt frustrerande!

Jag och Paul kommer ha en kort avstämning av banstatus på torsdag igen (8/4) för att se om något beslut skall ändras, men fortsätter kylan som den enligt SMHI skall göra dryga veckan fram, kommer banan öppna tidigast under vecka 15.

Carita Moretto
Klubbchef

2021-03-30

Banstatus vecka 13.

Har idag 30 mars haft möte med Paul för avstämning med banstatus närmaste veckan.
Banan fick igår ta emot 30 mm regn som skapat gungflyt då tjälen fortfarande sitter i en bit ner i marken.
Bevattningssystemets sprinkler har fortfarande frost runt sig där solen inte kommit åt. Temperaturen måste dessutom komma upp några grader för att växtligheten skall komma i gång, den står fortfarande still på merparten av ytorna.

Banpersonalen har idag varit ute och klippt greenerna för andra gången, de har även gett alla greener näring.
Närmaste dagarna kommer greenerna att dressas för att skyddas mot den eventuella frost som varnats för fredag-söndag (2-4 april). 

Som jag nämnde tidigare vecka är gräset nyvaket och extra känsligt.

Med detta som grund har jag och Paul beslutat att vi inte kommer kunna öppna banan under påskhelgen.
Vi kommer ha en ny avstämning tisdag 6 april.

Vi kommer däremot efter lunch på skärtorsdagen (1 april) att öppna upp övningsfältet/Korthålsbanan för spel.

Carita Moretto
Klubbchef

2021-03-26

Greenerna har kunnat klippas för första gången sedan slutet oktober, men vi har fortfarande stora områden på banan med tjäle, växtligheten står still.
Vi behöver få upp snittemperaturen för att växtligheten skall ta fart.
 
Vi har inte heller kunnat få i gång bevattningssystemet ännu då merparten av våra sprinklers har tjock isbeläggning.
 
Så även om vi är nära säsongsstart är vi inte riktigt där ännu.